Świat toruńskiego piernika
W dniu 14 maja br. nasi uczestnicy mieli możliwość zwiedzania wystawy pt. "Świat toruńskiego piernika" prezentowanej w Muzeum Regionalnym im.Stanisława Sankowskiego w Radomsku,a także wzięli udział w warsztacie własnoręcznego formowania pierników dekoracyjnych. Zapoznali się z tradycjami toruńskiego piernikarstwa,dawnym rzemiosłem,a także światem XIX- wiecznego przemysłu i handlu.
Jako towar luksusowy pierniki ozdobne przeznaczone były na podarunki dla dostojnych gości. Bardzo różnorodne formy, często stanowiące małe arcydzieła sztuki, wykonywali piernikarze bądź snycerze. Nazwa piernik wiąże się ze słowem “pierny” czyli pieprzny. Piernik toruński słynął z wybornego smaku oraz kunsztownego wykonania. Był nie tylko przysmakiem, ale również ozdobą, podarunkiem, czy nawet lekarstwem. Bardzo często pierniki stanowiły wyposażenie szlacheckich aptek.
W skład ciasta piernikowego wchodzi mąka, miód oraz przyprawy korzenne (m.in. pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, anyż). Piernikom nadawano różne kształty m.in. dam i kawalerów w modnych strojach, zwierząt, karet, serc, ale najczęściej herbu miasta oraz najsłynniejszej katarzynki. Dominującym akcentem wystawy była stylizowana drewniana koga- nawiązująca do żaglowców handlowych ,które pływały po Morzu Bałtyckim i Północnym do XVI wieku.